ضایعات فیبرو اپی تلیال (فیبروآدنوم) تومور خوش خیم پستان – بررسی و تحلیل

ضایعات فیبرو اپی تلیال

فیبروآدنوم پستانفیبروآدنوم ها شایع ترین تومورهای خوش خیم فیبرو اپی تلیال پستان هستند.

این ضایعات مسئول ۵۰ درصد کل بیوپسی های پستان هستند. معمولا در زنان جوان (۳۵-۲۰ ساله) رخ می دهد و ممکن است در نوجوانان هم دیده شود. در زنان زیر ۲۵ سال، فیبرآدنوم ها از کیست ها شایع تر هستند و به ندرت پس از یائسگی رخ می دهند ولی اغلب کلسیفیه هستند. به همین دلیل تصور می شود که فیبرآدنوم ها به تحریک استروژنی پاسخ می دهند.

فیبرآدنوم ممکن است به شکل یک توده منفرد یا ضایعات متعدد بروز کند. ضایعات به طور تیپیک به صورت یک توده متحرک صاف، بدون درد و قابل لمس تظاهر می کنند. از نظر بالینی، یک زن جوان معمولا هنگام حمام کردن یا لباس پوشیدن متوجه وجود توده می شود. اکثر توده ها هنگامی که کشف می شود قطر ۲ تا ۳ سانتی متر دارند اما می توانند بسیار بزرگ باشند(فیبروآدنوم غول آسا).

فیبرو اپی تلیال در معاینه فیزیکی سفت و صاف هستند و قوام لاستیکی دارند، واکنش التهابی را برنمی انگیزند، براحتی می توان آنها را حرکت داد و باعث فرورفتگی پوست یا به داخل کشیده شدن نوک پستان نمی شوند. اغلب دارای دولوب هستند و شیاری دارند که در معاینه قابل المس است. در تصاویر ماموگرافی و سونوگرافی، ویژگیهای شاخص آن عبارتند از یک تودۀ توپر و صاف، که بخوبی شناسایی می شود و کناره های آن قابل مشخص می باشد فیبروآدنوم با افزایش احتمال خطر ابتلا به سرطان همراه نمی باشد. سیر طبیعی فیبروآدنوم می تواند به صورت پسرفت، رشد یا بدون تغییر در اندازه باشد. حدود ۵۰ درصد فیبروآدنوم ها پسرفت دارند به همین دلیلتبدیل آن به سرطان پستان نادر می باشد. در حال حاضر توصیه می شود که به صورت محافظه کارانه با این توده ها برخورد شود مگر اینکه شواهدی دال بر رشد آن وجود داشته باشد.

یک توده مشکوک به فیبروآدنوم را باید با FNAC یا CNB تأیید کرد و از نظر افزایش در اندازه آن را تحت نظر گرفت یا اگر بیمار ترجیح می دهد آن را در آورد. فیبروآدنوم ندرت از ۳-۲ سانتی متر بزرگتر می شود. فیبروآدنوم بزرگتر از این اندازه یا در حال رشد را باید با جراحی خارج نمود.

جراحی فیبرو اپی تلیال

جهت برش کامل فیبروآدنوم می توان از بی حسی موضعی استفاده نمود تا ضایعه را درمان کرده و عدم وجود بدخیمی را تأیید کرد. برخی پزشکان از روش درمان موضعی فیبروآدنوم طرفداری می کنند که کمتر تهاجمی بوده و به دو روش انجام می شود. با هدایت سونوگرافی و به کمک ابزار بیوپسی از طریق پوست که به یک پمپ تخلیه هوا متصل است، می توان از فیبروآدنوم یک زن جوان سیتولوژی سوزنی گرفت و آن را تحت نظر قرار داد. در معاینه ماکروسکوپی، پرولیفراسیون جزء اپیتلیال و استرومای پستانی وجود دارد. در ضایعات طول کشیده و در زنان یائسه، ممکن است در داخل کلسیفیکاسیون مشاهده شود.

فیبروآدنومها را می توان بدون نیاز به برداشت کامل جراحی پیگیری نمود. این کار را می توان توسط معاینه فیزیکی و در صورت غیر قابل لمس بودن توسط اولتراسوند انجام داد. با این حال در موارد زیر باید برداشتن توسط جراحی انجام شود.

روند رشد توده ادامه دار باشد. نتایج FNA با بیوپسی مرکزی غیر قطعی باشند و یا آتیپی به دست آمده باشد. بیمار مایل به برداشتن توده، توسط جراحی باشد.

فیبرآدنوم های متعدد پستان در برخی از زنان وجود دارد ولی بیشتر در زنان یائسه ای که به دلیل پیوند عضو تحت درمان با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند، دیده می شود. بیرون آوردن همه ضایعات از طريق برش های جداگانه می تواند باعث ایجاد بافت اسکار چشمگیر و بدشکلی شود. برش این ضایعات متحرک از طریق یک برش واحد در اطراف هاله پستان می باشد.

ولی این کار می تواند سبب گسیختگی قابل توجه مجرای پستان شود. ایجاد برش در زیر چین پستان نیز روش دیگری می باشد. البته راه دیگر این است که این ضایعات را تحت نظر گرفت که این کار را باید بر اساس هماهنگی نتایج تست های سه گانه معاینه بالینی کلاسیک، اثبات هیستولوژیک با FNAC و معیارهای تشخیص سونوگرافیک هماهنگ با فيبرآدنوم انجام داد.

منبع : تحریریه دکتر پروا